Hjälp
Logo Bild och funktion, Skånes Universitetssjukhus

Bild och funktion, Skånes Universitetssjukhus

Start / Genomlysning / Barn BoF / Passage - Malrotationsfrågeställning, barn
Genomlysning

Passage - Malrotationsfrågeställning, barn

SOS-kod: 46000
Ansvarig metodsida: Anita Brinck
Metodansvarig läkare: Marie Wiklund
Metodansvarig röntgensjuksköterska/BMA: Camilla Asperot
Passage - Malrotationsfrågeställning, barn

 

 

Allmänt:

OBS! Genomlysningar på barn är icke ackrediterade metoder.

 

Målet är att kartlägga läget av Treitz ligament, den duodenala-jejunala övergången och läget av caecum. Undersökning sker utöver när patient har buksymtom även ibland inför inläggning av PEG.

 

Normala läget av Treitz ligament är till vänster om de vänstra pediklarna på kotpelaren, i höjd med- eller ovan bulbus duodeni på frontalbild (måste vara spikrak) och på sidobild är den belägen posteriort om bulbus duodeni (retroperitonealt).

 

Vid malrotation är oftast även colon malroterad och ceacums läge i buken kontrolleras därför också vid undersökningen. Dock har caecum en normal position vid ca 25 % av alla fall med malrotation.

 

 
A – normalt läge, B – malrotation

 

 

Normalt läge:

 

 

Malrotation:

 

Kontrast/läkemedel:

 

Visipaque 270mgI/ml om inget annat angetts. Mängd kontrast: ≤5ml/kg. Då kontrasten ska följas under längre tid är det bra med isoton kontrast så att denna inte späds ut. Visipaque är isoton i alla koncentrationer.

 

Med fördel sätts av inremitterande klinik en ventrikelsond innan undersökningen, särskilt om historia med mycket gas/vätska i ventrikeln finns. Vid undersökning med kraftigt fylld ventrikel kan lig Treitz felaktigt uppfattas ligga längre ner i buken än den egentligen gör och risk för felbedömning föreligger.

 

Om v-sond: töm ventrikel innan undersökningens början. Kontrollera så att v-sonden ligger i ventrikeln med fördel i antrum men inte alltför nära pylorus så att inte kontrast sprutas direkt ut i duodenum.

 

Bildtagning:

 

  1. Patient med vänster sida ner. Dricker kontrast alternativt spruta i v-sond, ca 50 % av totala mängden till en början.
  2. Lägg patienten på rygg. Följ i genomlysning. När första kontrastklunken går ut i duodenum skall patienten ligga spikrakt på rygg (titta på ryggrad och pediklar) och klunken följs i genomlysning (spara bildserien!) ut till jejunum.
  3. Ibland behöver pat läggas med höger sida ner för att få ut kontrast till duodenum. Följ i genomlysning, spara serie/bild när kontrasten går ut mot duodenum (kriterie för normalt läge av lig Treitz är att den ligger posteriort om bulbus duodeni och detta måste verifieras) och lägg sedan pat snabbt i spikrakt ryggläge för att följa kontrasten vidare.

 

När lig Treitz läge har påvisats (glöm inte sidobild och dess posteriora läge!) följs kontrasten till ceacum för att verifiera dess läge. Detta följs av ssk.

 

1:a bild, frontalbild 30 min efter avslutad genomlysningsundersökning. Visa för dr. Om inte kontrasten kommit till caecum fortsätter bildtagning med följande intervall om inte dr tycker annat.

 

2:a bild, frontalbild, 1h efter avslutad genomlysningsundersökning.

 

3:e bild, frontalbild, 2h efter avslutad genomlysningsundersökning.

 

Avslutning:

 

Patienten får börja äta när ventrikeln har tömts på kontrast.

 

 


Bild och funktion, Skånes Universitetssjukhus
Författad av: Anita Brinck 2021-08-25
Uppdaterad av: Anita Brinck 2021-09-16